Post

DE BIOVELDEN VAN FOODMAKER

De biovelden van Foodmaker

We nemen je graag even mee naar een prachtig stukje natuur in Assent bij Diest. Daar liggen de biovelden van Foodmaker en worden onze biologische kruiden en groenten elke dag met veel passie verzorgd door onze bioboer Mark en zijn mensen. Je waant je er zowaar in Zuid-Frankrijk.

Een visie – een droom

Lieven, oprichter van Foodmaker, droomde al jaren van eigen biovelden. “Al sinds de opstart broedde ik op dit idee. De biologische kruiden en groenten die we vroeger aankochten waren duur en hadden niet altijd de gewenste kwaliteit. Dat doe ik beter zelf dacht ik en in 2015 kocht ik de velden in Assent. In het begin was het trial-and-error maar ondertussen halen we toch al onze biokruiden van deze velden. Goed voor zo’n 13 ton per jaar. Ook de groenten zijn toch ook al flink wat duizenden kilo’s per jaar. We testen momenteel zelfs quinoa en spelt omdat we deze grondstoffen best veel gebruiken. De testen zien er alvast veelbelovend uit.”

Experimenteren en innoveren

Foodmaker wil ook constant blijven innoveren. Onze velden laten ons toe om te experimenteren: “We testen hier met nieuwe of meer exotische gewassen,” zegt bioboer Mark met veel passie.
“Volgend jaar oogsten we op 1 hectare 50 ton zoete aardappel en dat is toch wel uniek. De zoetpatat wordt immers enkel in verre of exotische landen geteeld. Volgend jaar hebben we zelfs onze eigen eetbare bio bloemen waarmee we bij Foodmaker aan de slag gaan.” Lieven gaat zelfs nog verder. “We testen ook ‘vertical farming’. Hier kweken we in verschillende lagen boven elkaar. Het licht, de luchtvochtigheid, de temperatuur en watertoevoer bepalen we zelf. Zo moeten we uiteindelijk tot een duurzamer product komen.”

Van veld naar vork

Het was Lievens droom om de hele keten in eigen beheer te hebben. “Er is natuurlijk het financiële plaatje waar we nu tussenpartijen uitschakelen, maar nog sterker is het complete verhaal. Wij gaan altijd voor de allerbeste kwaliteit en die kunnen we nu garanderen. Wij halen de kruiden en groenten van onze eigen velden en die worden in onze eigen keukens omgetoverd tot heerlijke en gezonde producten. Zelfs de dressings maken we zelf. De eindproducten worden elke dag door onze delivery boys naar onze restaurants gevoerd. Wij roepen heel veel, maar wij doen het ook wel. Wij zijn echte ‘foodmakers’. Wij hebben onze eigen keten in handen dankzij onze biovelden. Van veld naar vork is wat we elke dag met veel passie doen,” aldus Lieven.

We kregen onlangs trouwens het label ‘Biocyclische vegan landbouw’. Dat wil zeggen dat onze biovelden voldoen aan volgende normen:

• Volledige biologische en 100% plantaardige landbouw
• Géén gebruik van productiedieren en dierlijke rest- en meststoffen
• Werken aan een volledig gesloten kringloop

Daar zijn we best trots op want er zijn er maar 3 in België!