Post

KJELD NUIS: NEDERLANDS AMBASSADEUR EN FDMKR MODEL

In onze zoektocht naar mensen die onze missie kracht willen bijzetten in Nederland, kwamen we uit bij olympisch kampioen schaatsen Kjeld Nuis. We kenden Kjeld al enkele jaren door hem regelmatig van voeding te voorzien, en groeiden stilaan toe naar een professionele samenwerking. Na een fotoshoot voor FDMKR, voeding op maat en enkele gesprekken, vonden we het tijd voor nog een gesprek met onze ijskoning. Ladies and gentleman, get to know Kjeld Nuis!

Wanneer ben je beginnen te schaatsen?

“Ik keek van kleins af aan al op naar Rintje Ritsma, voormalig wereldkampioen langebaan- schaatsen. Mijn familie en ik hadden nog nooit geschaatst maar ik vond het geweldig om voor het scherm de schaat- sers na te doen. Zo ben ik dan buiten op een slootje gaan oefenen en op mijn zevende bij een schaatsvereniging gegaan. Ik voelde me meteen thuis op het ijs.”

We hebben jou leren kennen op trainingskamp in Inzell, toen je nog geen wereld-en olympisch kampioen was. Wat zorgde ervoor dat je die titels behaalde?

“Ik schaatste al een tijdje goed op wedstrijden, maar in 2017 heb ik een mental coach onder de arm genomen. Die heeft me enorm hard geholpen om zelfzekerder te zijn. Vanaf toen ging het erg goed en heb ik vier titels achter elkaar gewonnen.”

Waar ben je het meest trots op in je carrière?

“Het meest trots ben ik toch wel op mijn twee gouden olympische medailles, maar ook op het moment waar ik net over vertelde. Er was een groot taboe over het psychologisch aspect van de sport, niemand uit het team had een mental coach. Dat was een grote stap waarvan ik hoop dat het anderen motiveert om ze ook te zetten.“

Wat is de grootste opoffering die het topsportleven met zich meebrengt voor jou?

“Je kan er niet omheen dat je dingen moet opofferen, maar ik mag niet klagen. Ik ben mijn droom aan het verwezenlijken. Het zijn vooral de sociale contacten die je mist. Het gebeurt vaak dat ik niet bij feestdagen of verjaardagen van familie of vrienden kan zijn. Het afgelopen jaar hebben we allemaal ondervonden hoe het voelt om zulke momenten te moeten missen. Natuurlijk draai je als topsporter die knop om, maar ik ben ook maar een mens die af en toe nood heeft aan sociaal contact..”

Je veranderde afgelopen zomer van ploeg, wat is de grootste verandering bij je nieuwe team?

“Het grootste voordeel is na- tuurlijk dat ik nu Foodmaker als partner heb! (lacht) Bij het team waar ik hiervoor zat heb ik in elf jaar veel geleerd, maar ik zocht iets wat het vuur opnieuw deed aanwakkeren.”

Wat doe je graag off-season?

“Ik hou best van een feestje, alleen voel je als topsporter snel wat enkele glazen doen met je lichaam. Ik vind het ook wel eens leuk om een festival mee te pikken, tijdens de zomer heeft mijn lichaam voldoende tijd om nog te herstellen tegenover het begin van het seizoen. Tijdens de vorige editie van Tomorrowland kon ik voor de eerste keer gaan, wat een beleving was dat zeg!”

Wat is je favoriete Foodmaker gerecht?

“Ik hou best van pittige gerechten, daarom is de Chili sin carne mijn absolute favoriet. Als snack vind ik de Chicken caesar wrap ook lekker. Het is makkelijk en toch gezond. Ik ben sinds kort ook enorme fan van de Oatmeal breakfast bowls. Mijn guilty pleasures daarentegen zijn Hollandse drop en tiramisu.“

Is je eetpatroon de afgelopen jaren hard geëvolueerd?

“Het afgelopen jaar heb ik veel meer thuis gegeten omdat de horeca gesloten was. We zaten voordien vaak in hotels en dat
is dit jaar veel minder het geval geweest. Onderweg eten is ook niet altijd even gemakkelijk. Ik dacht dat ik een gezond voedingspatroon had, maar nu besef ik dat ik voordien toch te weinig groeten at. Ik heb nu echt het gevoel dat ik gezond eet en dat voelt super goed!”

We hebben vernomen dat je graag gamet, wat is je favoriete game op dit moment?

“Call of Duty Warzone! Tijdens de quarantaine heb ik tien dagen lang gespeeld, soms speel ik met Rico Verhoeven (wereldkampioen kickboxen). Je onderhoudt contact met vrienden en dat vind ik erg leuk aan het spel. Tips om te winnen? Goede vrienden uitzoeken, zo goed ben ik niet!”