Post

INTERVIEW MET LOOPCOACH TIA HELLEBAUT

Tia Hellebaut werd in 2008 olympisch kampioene hoogspringen in Peking. Door over 2,05 meter te springen veroverde ze het hart van alle Belgen. Ze won ook tal van Europese en Belgische titels en is al jaren ambassadeur van Foodmaker. Ze vertelt ons graag wat meer over hoe ze zelf jogt en geeft tips en tricks.

Hoe is je liefde voor hardlopen ontstaan?

“Toen ik ongeveer 10 jaar was deed ik, net zoals vele andere kinderen, elk jaar mee met de scholenveldloop. Daar zagen ze al snel dat ik hier talent voor had. Ik ben dan in Antwerpen bij de atletiekclub begonnen, maar al snel ondervonden we dat springen meer voor mij weggelegd was.”

Wat vind je zo leuk aan hardlooptraining geven?

“Ik vind het geweldig om mensen te motiveren, vooral zij die nog nooit gesport hebben of sport niet leuk vinden. Mensen in gang zetten om voor hun gezondheid te kiezen en op die manier toch het verschil te kunnen maken, geeft mij een enorme boost. Ik ben niet de persoon die graag lang loopt, maar als ik dat in groep doe, zoals hier elke donderdag, vind ik dat super. Ik kijk er altijd naar uit om weer wat bij te praten met het Foodmaker team. Zo koppelen we het gezonde aan het sociale en dat maakt het meer een gezellige activiteit dan een zware training.”

Heb je soms momenten dat je weinig zin hebt om te lopen? Hoe overtuig je jezelf dan om toch te gaan?

“Ik loop niet echt graag alleen. Je hebt mensen die daar rustig van worden maar voor mij is het pas ontspannend als ik in groep kan gaan. Als je met iemand afspreekt heb je ook iets om naar uit te kijken en kan je er op het laatste moment niet meer onderuit komen. Vrienden zijn er om elkaar te motiveren en vooruit te helpen!”

Loop je liever ‘s avonds of in de ochtend?

“Het liefste ga ik ‘s ochtends lopen, dan heb ik het gevoel dat mijn dag gestart is en kan ik er met veel energie aan beginnen. Als ik ’s avonds ga lopen ben ik vaak al vermoeid en is het makkelijker om een excuus te vinden.”

Wat en wanneer eet je best als je gaat hardlopen?

“Dat is volgens mij iets heel persoonlijk. Zelf ga ik graag ’s ochtends op een nuchtere maag lopen. Ik vind het lastig om met een volle maag te lopen dus ik laat er dan ook liefst 2 à 3 uur tussen. Wanneer ik ’s ochtends ga lopen drink ik ervoor nog een thee en ben ik weg. Als ik ’s avonds loop eet ik ervoor koolhydraten en zo weinig mogelijk vetten.”

Wat voor opwarming doe je best voor je begint met hardlopen?

“Wij beginnen meestal meteen met lopen omdat we een rustig tempo aanhouden. Maar als je een interval training wil doen is het een goed idee om rustig te starten, vijf minuten te stretchen en dan te beginnen met je training.” Loop je graag op muziek? Welk muziekgenre vind je het leukst om op te lopen? “Ik loop niet met muziek maar met anderen! (lacht) Als ik dan eens met muziek loop dan is dat op de afspeellijst van de 10 miles. Ik ben nog van de generatie die is opgegroeid zonder muziek te luisteren tijdens het sporten, dus ik durf zeker wel eens gewoon te genieten van de rust.”

Wat is volgens jou het ideale trainingsschema voor beginners?

“Ik heb meerdere schema’s voor verschillende lopers, één voor start-to-runners, één voor beginnende 10 miles lopers en één voor gevorderden. Ik probeer het schema telkens aan te passen aan de persoon zelf want iedereen heeft een ander niveau.”

Heb je nog tips voor beginnende hardlopers? Zijn er valkuilen waar je op moet letten als je begint met lopen?

“Heel rustig opbouwen is de boodschap! Begin met 1 of 2 minuten te lopen en dan even terug te wandelen. Ook al kan je conditioneel meer aan, je lichaam heeft tijd nodig om te wennen. Je rug en je knieën zijn het niet gewend dus begin heel rustig en bouw stillaan op.”