Post

WAT JE MOET WETEN OVER VOEDING EN JE IMMUUNSYSTEEM

Wat je moet weten over voeding en je immuunsysteem

Mensen aanmoedigen en ondersteunen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden is iets dat bij Foodmaker simpelweg in ons cultureel DNA zit.

Dat hebben we nu eenmaal altijd gedaan. Nu, ten tijde van virussen, pandemieën en falende immuunsystemen willen we onze food designers, voedingsdeskundigen, content managers (om er maar een paar te noemen) inzetten om nog een stapje verder te gaan.

Er vliegen (helaas) ontelbaar veel artikels rond op het internet over het verband tussen voeding en je immuunsysteem. Je zou door de bomen het bos quasi niet meer zien. Geen nood, wij geven je graag mee hoe wij het aanpakken!

Immuunsysteem en voeding

Dat vitaminen en mineralen een belangrijke rol spelen bij het onderhouden van een gezond, robuust immuunsysteem is geweten. Maar gezien de recente ontwikkelingen omtrent COVID-19 zijn we met z'n allen extreem hard (en pijnlijk) met de neus op de feiten gedrukt: je immuunsysteem is essentieel.

Aan de hand van een gevarieerd en gebalanceerd dieet zou je over alle nodige voedingsstoffen moeten beschikken om je lichaam dus zo sterk mogelijk te wapenen tegen ziektekiemen.

Het is geen kwestie van 'hoe meer, hoe beter' wanneer het op voeding aankomt. Kwaliteit boven kwantiteit! Wat wel glashelder is bij Foodmaker: geen geraffineerde suikers en geen chemische, artificiële brol in onze voeding.

We raden je tevens ook helemaal af om op zoek te gaan naar de zoveelste geïsoleerde 'superfood' en daar dan ettelijke kilo's van te verorberen om je systeem zogezegd te versterken. En het is al helemaal niet de bedoeling de rest van de broodnodige (no pun intended) nutriënten roekeloos te verwaarlozen.

De Hoge Gezondheidsraad (FOD Volksgezondheid) stelde in hun recentste studie (2019) de volgende aanbevelingen voor:

- Dagelijks minimum 125 gram volle graanproducten; probeer geraffineerde producten te mijden.
- Eet dagelijks 250 gram fruit.
- Eet dagelijks 300 gram groenten (vers of bereid).
- Eet wekelijks minstens éénmaal peulvruchten.
- Eet dagelijks 15 tot 25 gram noten of zaden zonder zoute of zoete omhulsels.
- Beperk de inname van zout.

Balans. Daar draait het uiteindelijk dus om voor ons. Bovendien garanderen wij dan ook nog eens dat al onze Foodmaker producten geen bewaarmiddelen en geraffineerde suikers bevatten . Af en toe een cheat meal? No problem. Lekker gezond door de week en in het weekend de riem er even af? Doen! We zouden je dus aanraden om zoveel mogelijk je dagelijkse gezonde routine vol te houden, maar vergeet af en toe ook niet te genieten van je lekker pak friet.

Supplementen

We krijgen bij Foodmaker best vaak de vraag of 'het nemen van supplementen nu eigenlijk nodig is' ja of nee. In principe is dit helemaal niet nodig. Een mooi gebalanceerd voedingspatroon zorgt ervoor dat je lichaam nu eenmaal alle nodige 'grondstoffen' ter beschikking heeft.

Enkel als je dokter vaststelt dat er toch tekorten zijn (mineralen, vitaminen, etc.), dan pas zou je supplementen moeten overwegen. Helaas zijn er geen wondermiddeltjes die er dadelijk voor zorgen dat je immuunsysteem plots onoverwinnelijk wordt. Focus je liever op pure producten, op lekkere groentjes en de resultaten zullen ongetwijfeld volgen.

De enige eventuele uitzondering op deze regel is vitamine D. Deze vitamine kan je verkrijgen via twee mogelijke manieren: voeding en zonlicht.

In onze contreien laat de zon het tussen de herfst en de lente best wel eens afweten. Bovendien werken honderdduizenden onder ons binnenskamers en kampen we dan uiteindelijk met een acuut tekort aan vitamine D.

Hoewel je het uit sommige voedingsmiddelen kunt halen, wordt het grootste deel van onze vitamine D door ons lichaam aangemaakt na blootstelling aan zonlicht. Onder dergelijke omstandigheden is het dus soms wel aangeraden om een Vitamine D supplement te consumeren.

Wees wel aandachtig bij het supplementeren van vitamine D, aangezien dit een vetoplosbare vitamine is, kan je hier (in tegenstelling tot de niet-vetoplosbare vitaminen) dus wel degelijk een schadelijke overdosis van innemen. Stem dit dus steeds goed af met je huisarts!

Blijf gezond

We begrijpen natuurlijk ook dat je niet ten alle tijden toegang hebt tot kraakverse Foodmaker slaatjes. Dat wil niet zeggen dat je geen andere opties hebt. Als je de keuze hebt tussen junkfood en een portie blik- of diepvries groenten, zouden we toch nog steeds de voorkeur aan de groentjes geven! Let wel dat er geen extra rommel aan toegevoegd is (suikers, sodium, etc.) en dan kunnen deze opties perfect als alternatief dienen.

Onze filosofie draait 100% rond groenten en is simpel. We are Living on the Vedge! Heel eenvoudig: ‘Living on the edge’ + ‘Vegetables’.

Of je nu vegan, vegetariër of flexitariër bent: bij Living on the Vedge is er plaats voor iedereen. De balans die we hier al enkele keren hebben aangehaald is in onze visie nu eenmaal belangrijker dan het blindelings volgen van richtlijnen van het zoveelste dieet en/of voedingspatroon.

Eten is niet enkel je immuunsysteem versterken. Eten is sociaal zijn. Eten is genieten. En dat willen we, vooral in deze bizarre tijden, toch nog even benadrukken.